1

RIGA IZ FERE

Riga iz Fere (1757 — 1798) bio je mason, grčki revolucionar, pesnik, nacionalni heroj, prethodnik i prva žrtva ustanka protiv Osmanskog carstva. Svojim pesmama izazvao je revolucionarni žar u Grčkoj pišući o okrutnom turskom sistemu danka u krvi, o sistematskom tlačenju, zabrani učenja grčke istorije i jezika…

Biografija

Rođen je u bogatoj porodici cincarskog porekla u Velestinu u Tesaliji, blizu antičke Fere. Nakon školovanja postao je učitelj u naselju Kisos. Kada je imao dvadeset godina ubio je jednog viđenijeg Turčina, pa je pobegao na Olimp, gde se pridružuje skupini vojnika pod vođstvom Spire Zere.

Kasnije se pridružuje monasima na Atosu. Primio ga je Kosma starešina manastira Vatopeda. Zatim je otišao u Konstantinopolj, gde je bio sekretar fanariota Aleksandra Ipsilantija. U Bukureštu se vratio u školu, naučio je nekoliko jezika i postao je službenik vlaškog kneza Nikolasa Mavrogenasa.

Kada je izbio Rusko-turski rat 1787—1792 bio je zadužen za inspekciju vojske u Krajovi. Tu je postao blizak prijatelj otomanskog oficira Osmana Pazvanoglua. Upoznao se i sa pobunjeničkim pašom od Vidina, koga je spasao od Mavrogenasove osvete.

Čuo je u to doba za Francusku revoluciju, pa je poverovao da je nešto slično moguće i na Balkanu. Verovao je u samoopredeljenje pravoslavnog stanovništva unutar Osmanskog carstva. Riga od Fere se sastajao sa grčkim episkopima i pobunjeničkim vođama tražeći podršku za ustanak.

Posle Mavrogenesove smrti Riga od Fere se vratio u Bukurešt gde jedno vreme radi kao prevodilac pri francuskom konzulatu. U to vreme napisao je čuvenu grčku verziju Marseljeze, himne francuskih revolucionara. Ta verzija je poznata preko Bajronovog citata „sinovi Grka, ustanite“.

 

 

 

 

Izvor : Wikipedia