8

IVO ANDRIĆ

Ivo Andrić (Dolac, 1892 — Beograd, 1975) bio je srpski mason, književnik i kraljevski diplomata. Član je lože “Preporođaj” i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. za roman “Na Drini ćuprija”.

Biografija

Ivo Andrić (Dolac, 9. oktobar 1892 — Beograd, 13. mart 1975) bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“. Kao gimnazijalac, Andrić je bio pripadnik naprednog nacionalističkog pokreta Mlada Bosna i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od Austrougarske monarhije. U austrijskom Gracu je diplomirao i doktorirao, a vreme između dva svetska rata proveo je u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. Njegova najpoznatija dela su pored romana Na Drini ćuprija i Travnička hronika, Prokleta avlija, Gospođica i Jelena, žena koje nema. U svojim delima se uglavnom bavio opisivanjem života u Bosni za vreme otomanske vlasti.

U Beogradu je osnovana Zadužbina Ive Andrića, prva i najvažnija odredba piščeve oporuke bila je da se njegova zaostavština sačuva kao celina i da se, kao legat odnosno, zadužbina, nameni za opšte kulturne i humanitarne potrebe. Na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine dodeljuje se Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku.

Ivo Andrić Mason

Ivo Andrić bio je jedan od poznatijih srpskih masona. O samom pristupu u Slobodne Zidare rekao je: “Kad mi je ponuđeno da stupim u Slobodnu zidarsku ložu, bio sam mlad čovek koga nisu privlačili ni društvene zabave ni partijsko-politički život. I vrlo sam rado prihvatio priliku da se nađem u društvu ozbiljnih i dobronamernih ljudi, gde bih mogao, možda, i koristiti zemlji i društvu i usavršavati se i podići lično”.
1925. godine primljen je u ložu Preporođaj. U to vreme loža Preporođaj je radila samostalno i odvojeno od Velike Lože Jugoslavije. Nakon godinu i po dana dobio je stepen majstora i na njemu je ostao do napuštanja lože.

 

 

 

 

Izvor:
Wikipedia
Masonski dosije Ive Andrića (blic.rs)