12

ĐORĐE VAJFERT

Đorđe Vajfert (1850 – 1937)  srpski mason, industrijalac nemačkog porekla, guverner Narodne banke Srbije, a kasnije i Jugoslavije. Osnivač je modernog rudarstva Srbije i veliki dobrotvor, vlasnik nekoliko rudnika i pivare.

Biografija

Đorđe Vajfert, od oca Ignjata i majke Ane, rodio se u Pančevu. Živeo je u imućnoj pančevačkoj porodici industrijalaca. Pančevo je tada bilo malo pogranično mesto na ušću reke Tamiš u Dunav, naseljeno pretežno Srbima, Nemcima i Mađarima. Sa druge strane granice preko Dunava je ležao grad Beograd, komercijalni centar i glavni grad ponovo uspostavljene Kraljevine Srbije.
Tokom 1865. godine Vajfertovi iznajmljuju postojeću pivaru u Beogradu, da bi počeli i tamo sa proizvodnjom, da bi izbegli troškove transporta i carine prilikom dovoženja pančevačkog piva za Beograd.
Đorđe Vajfert je u Pančevu pohađao nemačku osnovnu školu i mađarsku srednju školu, posle čega ga otac šalje u Budimpeštu u Trgovačku akademiju na dalje školovanje. Posle toga Đorđe odlazi na usavršavanje u Vajenštofen, pored Minhena, gde apsolvira Veliku pivarsku školu. Posle diplomiranja 1872. godine, Đorđe odlazi u Beograd da bi pomogao ocu u poslu i zajedno grade novu pivaru na Topčiderskom brdu. 1873. godine oženio Marijom Gisner.
Kao veliki dobrotvori, otvorili su veliko pančevačko katoličko groblje, gde su i danas posmrtni ostaci članova porodice Vajfert. Takođe su iz svog fonda sagradili pančevačku katoličku Crkvu Svete Ane i još mnoge druge javne i dobrotvorne ustanove.

Đorđe Vajfert Mason

1890. godine postao je mason u loži „Demokratija” u Pešti, koje je bio član do kraja života. O njegovom uticaju govori i činjenica da je loža „Đorđe Vajfert” osnovana 1995. godine od strane članova lože „Pobratim”.

 

 

Izvor:
Wikipedia